என்னைப் பற்றி
எனது பெயர் Dr.curesure .,BAMS.,
M.Sc(Psy).,M.Sc(Yoga).,M.Sc(Varmam).,
MBA(Hos.Mgt).,PG.Dip.Nutrition & Dietics.,
PG.Dip.Acupuncture.,
PG.Dip.Panchakarma.,
PGDGC.,PGDHM.,PGDHC.,FCLR.,
Latest topics
» HOMEOPATHY FOR PRE_MENSTURAL SYMPTOM
by Dr.G.Vardini Fri 17 Mar 2017, 1:33 pm

» Homeopathy and Occupational diseases
by Dr.G.Vardini Mon 13 Mar 2017, 1:55 pm

» Yes!!! Homeopathy can change your Habit.
by Dr.G.Vardini Sat 11 Mar 2017, 12:22 pm

» Dr.ஷர்மிளாவின் பெண்களுக்கான பாலியல் கேள்வி பதில்களின் தொகுப்பு
by srikanth Sat 25 Jun 2016, 3:56 pm

» ஆண்குறி பருக்க ?
by PRADEEP D Thu 23 Jun 2016, 4:23 pm

» முடி நரை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by PRADEEP D Thu 23 Jun 2016, 4:14 pm

» தும்மல் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:25 am

» மூக்கில் சதை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:23 am

» பீனசம் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:22 am

» தலைவலி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:20 am

» வண்டு கடி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:19 am

» நமைச்சல் ,கொப்பளம் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:18 am

» உடல் சூடு ,அசதி ,மறதி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:17 am

» சிமென்ட் வேலை சளி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:15 am

» மாலைக்கண் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:13 am

» உள்ளங்கை உள்ளங்கால் அதிக வியர்வை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:12 am

» உடல் உஷ்ணம் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:11 am

» கழுத்திலும் தோல் கருப்பு -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:08 am

» தலை அரிப்பு -வழுக்கை விழ ? ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:06 am

» தலை அரிப்பு -வழுக்கை விழ ? ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:05 am

» தலை அரிப்பு -வழுக்கை விழ ? ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:03 am

» குழந்தை இன்மை -கரு சிதைவு -சினைக்குழாய் அடைப்பு -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:01 am

» சர்க்கரை நோய் -உடல் மெலிவு -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 2:59 am

» அதிக அரிப்பு -ஆண் குறி அரிப்பு - ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 2:57 am

» அதிக இரத்தப்போக்கு -குழந்தை இன்மை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 2:54 am

Tamil Blogs & Sites
Tamil 10 top sites [www.tamil10 .com ] TamilTopsiteUlavan
Most Viewed Topics
ஆண்மையை கூட்டும் ,குதிரை வேகத்தில் செயல்பட வைக்கும் மூலிகைpart 7--அஸ்வகந்தா (அமுக்கிரா கிழங்கு ) படத்துடன்
ஆண்குறியை பயிற்சிகள் மூலம் பெரிதாக்கலாம் -ஆண்குறி சிறியதா தொடர் 2
போகர் சப்த காண்டம் -7000-இ-புத்தகம் -இலவச தகவிறக்கம் -தொகுத்தவர் .திரு,M.K.சுகுமாரன்-
Dr.ஷர்மிளாவின் பெண்களுக்கான பாலியல் கேள்வி பதில்களின் தொகுப்பு
வாஜீ கரணம் -குதிரை போல் தாம்பத்ய உறவில் ஆண்மகனை செயல்படவைப்பது எப்படி ?
தாம்பத்திய இரகசியங்கள் தெரிஞ்சிக்கணுமா?
ஆணுறுப்பை பலபடுத்தும் உணவுகள் ..
ஆண்குறி பருக்க ?
நீடித்த உறவுக்கு சில ஆலோசனைகள்
ஆலோசனை பெற -நீங்கள் தர வேண்டிய விவரங்கள் (முக்கியம் )

Log in

I forgot my password

தமிழ் மற்றும் ஆங்கிலத்தில் நமது வலையிலேயே டைப் செய்யலாம் (தமிழ் - தானியங்கி ஆங்கிலம் வேண்டுமென்றால் alt +n அழுத்தவும்)Alt+n அல்லது இதை
சொடுக்குங்கள்

(டைப் செய்யும்போது இங்கு வரும் அ-வை)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vipakas -3

View previous topic View next topic Go down

vipakas -3

Post by Admin on Tue 02 Nov 2010, 9:04 pm


  1. described in terms of (3) tastes: sweet (madhura), sour (amla), pungent (katu)
  2. the post-digestive: transformed state called niraapaka arising after separation of rasa and mala
  3. action revealed in colon after stomach and SI digestive processes are completed and occurs in the cells as micro-digestion; this action is inferential
  4. stronger than guna effects but less than veerya effectbased primarily upon chemical properties of a substance


    • effect based primarily upon chemical properties of a substance
    • longer lasting effects than rasa;
    • secretory and excretory functions affected: urine, feces, sweat, sperm, vaginal secretions and affects dhatus and srotamsi
    • as tastes are secondary attributes composed of the 5 elements they reveal their molecular nature expressed in terms of the gunas: sweet = heavy (guru), cold ( sheetha); pungent = light (laghu) and hot (uhna), etc.
    • acts on the aggravation (prakopa) stage of pathogenesis
    • as a category of drug action there is much correspondence with modern notion of polarity


Admin
Admin
Admin

Posts : 1685
Points : 4727
Reputation : 11
Join date : 15/09/2010

View user profile http://ayurvedamaruthuvam.forumta.net

Back to top Go down

Re: vipakas -3

Post by Admin on Sun 07 Nov 2010, 9:57 am

Vipaka

When we eat or drink a substance it comes in the contact with jathar Agni (digestive fire). If the jatharagni is in its normal state it is able to digest (pachan) the substance eaten. During this digestion the food undergoes many bio transformational changes. In this process of paak (physiological condition of digestion) due to different degrees of digestion, the transformation of rasa takes place. This changing of rasa of the substance into a certain similar or dissimilar rasa is called vipaka. After completion of digestion, the substance or the food ingested would produce certain action by which we can know the process under which the substance has undergone. Hence vipaka is judged by anumana (inference made after observation).

The effects of vipaka commences after the full digestion is completed. These vipaka are of there types.

• Madhur vipaka
• Aamla vipaka
• Katu vipaka

In a general madhur vipaka increases kapha dosha, aamla vipaka increases pitta and katu vipaka increases vata. Madhur rasa (sweet taste) and lavan rasa usually under goes madhur vipaka, aamla rasa (sour taste) usually produces aamla vipaka. Katu rasa, tickt rasa and kashaya rasa produces katu vipaka. As an example of draksha (grapes), undergoes madhur vipaka. Rasa is pratyaksh (directly known to our senses) but vipaka is inferred from its effect.Saindhav lavan (rock salt) or even samundra lavan (common salt) undergoes madhur vipaka. Amlaki (Indian goose berry) which possess amal rasa undergoes madhur vipaka and not and amal vipaka as expected. On the contrary sunthi, which is of katu rasa, undergoes katu vipaka only. Consequently marich (black pepper) which is a shleshma hara (suppresses kapha) but it is also avrishya, as compared to the sunthi is also a shlesham hara (suppresses kapha) to some extent but not avrishya on account of its undergoing madhur vipaka. This special property enables sunthi to be used, when there is kapha vitiation and lack vrishya principle in the body while marich is valuable in kapha vitiation with no consequent fear of avrishyatwa. It may be clearly seen that the degree of khapahara (suppressing kapha) principle in marich is greater than that of sunthi. These subtle points of difference are to be noted carefully.

Admin
Admin
Admin

Posts : 1685
Points : 4727
Reputation : 11
Join date : 15/09/2010

View user profile http://ayurvedamaruthuvam.forumta.net

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum