ஆயுர்வேத மருத்துவம்
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
என்னைப் பற்றி
எனது பெயர் Dr.A,MOHAMAD SALEEM(CURESURE).,BAMS.,MD(Ayu)
M.Sc(Psy).,M.Sc(Yoga).,M.Sc(Varmam).,
MBA(Hos.Mgt).,PG.Dip.Nutrition & Dietics.,
PG.Dip.Acupuncture.,
PG.Dip.Panchakarma.,
PGDGC.,PGDHM.,PGDHC.,FCLR.,
Latest topics
» மாட்டுப்பொங்கல் நல் வாழ்த்துக்கள்..
by Admin Tue 17 Jan 2023, 1:37 am

» முதுகுதண்டுவட நோய்களில் ஆயுஷ் ஒருங்கிணைந்த சிகிச்சை அளிப்பது ஒன்றே மிக சிறந்த தீர்வை தருவது ஏன் ?
by Admin Tue 17 Jan 2023, 1:02 am

» ஆராய்ச்சிகளில் சொன்னா சரியாக இருக்குமா ?In YouTube is it just say its's in research without evidence
by Admin Tue 17 Jan 2023, 12:39 am

» டாக்டர் நீங்க எதற்காக எனக்கு மருந்தை கொடுத்து இருக்கீங்க ?
by Admin Mon 16 Jan 2023, 10:31 pm

» கழுத்தை சொடக்கு போடலாமா ?
by Admin Mon 16 Jan 2023, 4:09 pm

» மயக்கவியல் மருத்துவத்தில் பாரம்பரிய மருத்துவங்கள். அக்குபஞ்சர் அனஸ்த்தீஸியா
by Admin Mon 16 Jan 2023, 3:44 pm

» எடையை குறைத்து விட்டு வாருங்கள் என்று உங்கள் மருத்துவர் சொல்கிறாரா ?
by Admin Mon 16 Jan 2023, 12:23 pm

» நோயாளியிடம் நலம் விசாரிக்கும் போது செய்ய வேண்டியவை..
by Admin Mon 16 Jan 2023, 12:02 pm

» ஹோமியோபதியும் ஆயுர்வேதமும் இணைந்து சிகிச்சை செய்வதால் ஏற்படும் பலன்கள்
by Admin Sun 15 Jan 2023, 9:22 pm

» வாத நோய் நரம்பியல் நோய்களில் ஆயுர்வேத அணுகு முறைகள்..
by Admin Sun 15 Jan 2023, 9:00 pm

» அதி வேக வலி நிவாரண அக்னி கர்ம சிகிச்சை
by Admin Sun 15 Jan 2023, 6:09 pm

» வாழைத்தண்டை தொடர்ந்து சாப்பிடலாமா?
by Admin Sun 15 Jan 2023, 5:50 pm

» போகி பண்டிகையில் நீங்கள் செய்ய வேண்டிய 3 விஷயங்கள்
by Admin Sun 15 Jan 2023, 5:18 pm

» பொங்கலின் பெருமை | மிழர் திருநாள் தைத்திங்கள் வாழ்த்துக்கள்
by Admin Sun 15 Jan 2023, 4:55 pm

» உங்களது மூத்திரத்தை அடக்க முடியவில்லையா அது Spinal பிரச்சினைகளாக கூட இருக்கலாம்
by Admin Sat 14 Jan 2023, 9:21 am

» இந்த உலர் பழங்கள் + nuts ஜுஸ் தொடர்ந்து சாப்பிட்டால் உடலுக்கு கேடு
by Admin Sat 14 Jan 2023, 8:38 am

» உங்கள் தோலை பளபளப்பாகும் பஞ்ச கல்ப குளியல் பொடி
by Admin Thu 12 Jan 2023, 12:33 am

» நீங்கள் சமூக வலை தளத்தில் உங்களை யாருடன் ஒப்பிட்டு வேடிக்கை பார்க்கிறீர்கள் ?
by Admin Wed 11 Jan 2023, 1:38 pm

» போர் மருத்துவம் - முதுகு தண்டுவட நோய்களுக்கு முழுமையான தீர்வு
by Admin Wed 11 Jan 2023, 12:52 pm

» சித்த மருத்துவத்தின் தனி சிறப்புகள் என்ன ? 6 வது தேசிய சித்த மருத்துவ தின வாழ்த்துக்கள்...
by Admin Wed 11 Jan 2023, 12:34 pm

» வலிகளை தாங்கும் தன்மையில் நீங்கள் எப்படி ? படுக்கை தலையணையில் தலைவலி தைலம் வைத்திருப்பவரா நீங்கள் ?
by Admin Wed 11 Jan 2023, 12:15 pm

» இடுப்பு வலி.. கழுத்து வலிகளுக்கு Belt எத்தனை நாட்கள் வரை அணியலாம்.?
by Admin Mon 02 Jan 2023, 10:34 am

» வயிற்று பூச்சிகள்.. கிருமிகளுக்கு ஆயுர்வேத Home Remedy
by Admin Mon 02 Jan 2023, 10:09 am

» இன்றே காணுங்கள் இடுப்பு வலிக்கான சிறந்த தீர்வை
by Admin Mon 19 Jul 2021, 7:34 pm

» சைனசைடீஸ் காரணமும் .. முழுமையான தீர்வும்
by Admin Fri 09 Jul 2021, 7:32 am

Log in

I forgot my password

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ads

    No ads available.


    BALANCING SEASONAL TASTES AND BODY TYPE TASTES

    Go down

    BALANCING SEASONAL TASTES AND BODY TYPE TASTES Empty BALANCING SEASONAL TASTES AND BODY TYPE TASTES

    Post by Admin Sun 07 Nov 2010, 8:01 pm

    BALANCING SEASONAL TASTES AND BODY TYPE TASTES
    The apparent contradictions between the tastes and qualities beneficial to each body type, and the tastes and qualities suggested by the cyclical nature of the seasons are to be understood in the following way: The tastes which are generally good for each body type may become heightened or prevalent in the body and external environment due to seasonal influences. For example, of the six tastes, the pungent flavour naturally predominates during the summer; although considered a generally good all-year taste for Kapha types, it needs to be used in the summer season with discretion. This is because in summer the pungent taste prevails out of the six tastes.(According to the seasonal accumulation of the doshas, in summers there is decrease of kapha and the pungent taste also causes decrease in kapha and increase of vata which may lead to vata/kapha disorders)

    Similarly, the salty taste which predominates during autumn, although considered a generally excellent all-year taste for Vata types, needs to be reduced during the autumn season, even by Vata types(According to the seasonal accumulation of the doshas in autumn there is alleviation of pitta, the salty taste also causes alleviation of pitta which may lead to pitta disorders).

    In the early winter, the sweet taste predominates, and although generally an excellent all-year taste for Pitta types, needs to be reduced during the early winter, even by Pitta types. (According to the seasonal accumulation of the doshas in winter there is increase in kapha and sweet taste also causes increase of kapha which may lead to kapha disorders)



    TASTES OF THE SEASONS

    Northerly Phase (Winter Solstice to Summer Solstice)

    Season

    Dry Tastes

    Element Composition

    Dosha

    Late Winter

    Bitter

    Air and space

    Vata

    Spring

    Astringent

    Air and earth

    Vata & Kapha

    Summer

    Pungent

    Air and fire

    Vata & Pitta

    Note: the dry tastes are created by the progressive northward movement of the sun

    Southerly Phase (Summer Solstice to Winter Solstice)

    Season

    Dry Tastes

    Element Composition

    Dosha

    Rainy Season (early fall)

    Sour

    Earth and fire

    Pitta and Kapha

    Autumn

    Salty

    Water and fire

    Pitta

    Early Winter

    Sweet

    Water and earth

    Kapha

    Note: the moist tastes are created by the progressive southward movement of the sun


    Beneficial Tastes According to Doshas

    Vata : sweet, sour, salty

    Pitta : Sweet, bitter, astringent

    Kapha: pungent, bitter, astringent



    SEASONAL TASTE ADJUSTMENTS



    VATA

    PITTA

    KAPHA

    LATE WINTER

    Major: sour, salty, unctuous

    Major: sweet, sour*, salty,* warm, unctuous

    Major: sour,* astringent, pungent, warm, moderate unctuous

    Minor: sweet

    Minor: bitter, astringent, cool, light

    Minor: bitter, salty, dry

    SPRING

    Major: sweet, salty, warm, moderate unctuous, alkaline

    Major: sweet, bitter pungent*, warm

    Major: pungent, moderate astringent, alkaline, ward, dry

    Minor: sour, pungent

    Minor: astringent, cool, alkaline

    Minor: bitter, salty

    SUMMER

    Major: sweet, sour, warm, moderate unctuous

    Major: sweet, bitter, cool, moderate unctuous

    Major: bitter, astringent, moderate sweet, warm, dry

    Minor: bitter, salty, cool, light

    Minor: astringent, light

    Minor: pungent, cool

    RAINY SEASON (early fall)

    Major: sweet, moderate bitter,* salty, moderate unctuous, warm

    Major: bitter, astringent, moderate salty, moderate sweet, warm, moderate unctuous

    Major: bitter, astringent, pungent, warm, light

    Temperate Climates

    Minor: sour

    Minor: pungent, cool

    Minor: salty, sour, dry





    Major: sweet, bitter, salty,* warm, moderate unctuous



    Tropical and Semitropical

    Major: sweet, salty, moderate unctuous, warm

    Minor: astringent, pungent

    Major: moderate salty,* pungent, bitter, warm, moderate unctuous.

    Climates

    Minor: bitter, pungent



    Minor: astringent, dry

    AUTUMN

    Major: sweet, sour, warm, light

    Major: sweet, bitter, astringent, cool, light

    Major: bitter, astringent, moderate sweet, warm, light

    Minor: salty, astringent

    Minor: pungent

    EARLY WINTER

    Major: salty, bitter,* moderate sour, warm unctuous

    Major: bitter, astringent, moderate pungent,* warm, moderate unctuous

    Major: pungent, astringent, bitter, warm, moderate unctuous

    Minor: pungent, sweet

    Minor: sweet

    Minor : salty


    *Vata types: If strong tendency to Vata disorders, use bitter as minor tastes and increase the use of sweet and salty tastes during the seasons indicated.

    *Pitta types: If strong tendency to Pitta disorders, use sour, pungent and salty as minor tastes and increase the use of bitter, astringent and sweet tastes during the seasons indicated.

    *Kapha types : If strong tendency to Kapha disorders, use sweet,sour and salty as minor tastes and increase the use of pungent, bitter and astringent tastes during the seasons indicated.



    [ vata, pitta & kapha disorders can be seen in the charts mentioning increase in the respective doshas in DOSHIC IMBALANCES ]





    SEASONAL DO’S AND DON’TS

    Climates

    DO

    DON’T

    Late Winter

    Sour, salty, moderate sweet, unctuous, substantial quantity of food

    Excess sweet, pungent, bitter, dry, cold, raw foods

    SPRING

    Pungent, astringent, moderate sweet, moderate salty, warm, moderate quantity of food

    Sour, excess sweet, bitter, too many fluids, cold

    Summer

    Sweet, bitter, astringent, cool, moderate unctuous,

    Salty, sour, pungent, hot, insufficiency of fluids

    sufficient fluid

    Rainy Season (early fall) Temperate

    Sweet, moderate sour, moderate salty, warmfood,

    Pungent, bitter, astringent, light, cold food. excess unctuous

    Troplcal and Semitropical Climates

    Sour, salty, unctuous, moderate sweet, moderate unctuous, warm

    Pungent, bitter, astringent, excess sweet, cold, dry

    Autumn

    Sweet, bitter, astringent, cool, light, non-oily

    Sour, salty, pungent, hot, oily, excess food, heavy foods

    Early Winter

    Salty, bitter, astringent, moderate sour, warm, moderate unctuous,

    Sweet, excess sour, excess cold, dry, excess food, raw foods

    Moderate quantity


    Admin
    Admin
    Admin

    Posts : 1721
    Points : 4835
    Reputation : 11
    Join date : 15/09/2010

    https://ayurvedamaruthuvam.forumta.net

    Back to top Go down

    Back to top

    - Similar topics

     
    Permissions in this forum:
    You cannot reply to topics in this forum