ஆயுர்வேத மருத்துவம்
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
என்னைப் பற்றி
எனது பெயர் Dr.A,MOHAMAD SALEEM(CURESURE).,BAMS.,MD(Ayu)
M.Sc(Psy).,M.Sc(Yoga).,M.Sc(Varmam).,
MBA(Hos.Mgt).,PG.Dip.Nutrition & Dietics.,
PG.Dip.Acupuncture.,
PG.Dip.Panchakarma.,
PGDGC.,PGDHM.,PGDHC.,FCLR.,
Latest topics
» IMCOPS Small ayuhs book
by Admin Wed 12 May 2021, 3:04 pm

» கோவிட் ஆயுர்வேத மருந்து
by Admin Tue 11 May 2021, 3:57 pm

» பத்து பைசா செலவில்லாமல் உங்களது நோய் எதிர்ப்பு சக்தியை அதிகரிக்க ..
by Admin Sun 09 May 2021, 5:36 pm

» நீங்களும் ஆகலாம் Family Doctor !!!
by Admin Sat 08 May 2021, 7:20 pm

» பல வருடங்களுக்கு பின் இந்த தளமும் புத்துயிர் பெறுகிறது
by Admin Sat 08 May 2021, 11:52 am

» HOMEOPATHY FOR PRE_MENSTURAL SYMPTOM
by Dr.G.Vardini Fri 17 Mar 2017, 1:33 pm

» Homeopathy and Occupational diseases
by Dr.G.Vardini Mon 13 Mar 2017, 1:55 pm

» Yes!!! Homeopathy can change your Habit.
by Dr.G.Vardini Sat 11 Mar 2017, 12:22 pm

» Dr.ஷர்மிளாவின் பெண்களுக்கான பாலியல் கேள்வி பதில்களின் தொகுப்பு
by srikanth Sat 25 Jun 2016, 3:56 pm

» ஆண்குறி பருக்க ?
by PRADEEP D Thu 23 Jun 2016, 4:23 pm

» முடி நரை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by PRADEEP D Thu 23 Jun 2016, 4:14 pm

» தும்மல் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:25 am

» மூக்கில் சதை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:23 am

» பீனசம் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:22 am

» தலைவலி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:20 am

» வண்டு கடி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:19 am

» நமைச்சல் ,கொப்பளம் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:18 am

» உடல் சூடு ,அசதி ,மறதி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:17 am

» சிமென்ட் வேலை சளி -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:15 am

» மாலைக்கண் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:13 am

» உள்ளங்கை உள்ளங்கால் அதிக வியர்வை -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:12 am

» உடல் உஷ்ணம் -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:11 am

» கழுத்திலும் தோல் கருப்பு -ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:08 am

» தலை அரிப்பு -வழுக்கை விழ ? ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:06 am

» தலை அரிப்பு -வழுக்கை விழ ? ஜட்ஜ் பலராமையா அவர்கள் கேள்வி பதில்
by Admin Fri 03 Jun 2016, 3:05 am

Most Viewed Topics
ஆண்மையை கூட்டும் ,குதிரை வேகத்தில் செயல்பட வைக்கும் மூலிகைpart 7--அஸ்வகந்தா (அமுக்கிரா கிழங்கு ) படத்துடன்
ஆண்குறியை பயிற்சிகள் மூலம் பெரிதாக்கலாம் -ஆண்குறி சிறியதா தொடர் 2
போகர் சப்த காண்டம் -7000-இ-புத்தகம் -இலவச தகவிறக்கம் -தொகுத்தவர் .திரு,M.K.சுகுமாரன்-
Dr.ஷர்மிளாவின் பெண்களுக்கான பாலியல் கேள்வி பதில்களின் தொகுப்பு
வாஜீ கரணம் -குதிரை போல் தாம்பத்ய உறவில் ஆண்மகனை செயல்படவைப்பது எப்படி ?
தாம்பத்திய இரகசியங்கள் தெரிஞ்சிக்கணுமா?
ஆணுறுப்பை பலபடுத்தும் உணவுகள் ..
ஆண்குறி பருக்க ?
நீடித்த உறவுக்கு சில ஆலோசனைகள்
ஆலோசனை பெற -நீங்கள் தர வேண்டிய விவரங்கள் (முக்கியம் )

Log in

I forgot my password

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ads

    No ads available.


    AYURVEDIC FOOD ACCORDING TO DOSHAS

    Go down

    AYURVEDIC FOOD ACCORDING TO DOSHAS Empty AYURVEDIC FOOD ACCORDING TO DOSHAS

    Post by Admin Sun 28 Nov 2010, 1:28 pm

    AYURVEDIC FOOD ACCORDING TO DOSHAS




    The first step towards eating for your Ayurvedic constitution is to find out what your constitutional type or dosha is. If you haven't done so already, please take this quiz.


    Once you know what your Ayurvedic dosha is, you can balance it by learning what foods support you and what foods can further aggravate your dosha.


    The following general guidelines can help you get started. An Ayurvedic physician can help you further tailor your diet towards your individual constitutional type.


    VATA


    Balancing Foods


    Fruit - Apricots, Avocado, Bananas, Berries, Dates, Fresh Figs, Grapefruit, Grapes, Kiwi, Lemons, Mango, Melon, Oranges, Papaya, Peaches, Pineapple, Plums, Strawberries. Sweet fruits are balancing. No dried fruits.


    Vegetables - Artichoke, Asparagus, Beets, Carrots, Cucumber, Green Beans, Leeks, Mustard Greens, Okra, Olives, Onion, Parsnip, Potato, Squash, Watercress, Zucchini. Cooked vegetables are most balancing. Avoid raw vegetables.


    Grains - Amaranth, Oats, Rice, Wheat, Wild Rice


    Legumes and Nuts - Adzuki beans, Almonds, Black lentils, Brazil Nuts, Cashews, Flax, Hazelnuts, Mung beans, Peanuts, Pecans, Pine Nuts, Pistachios, Pumpkin, Red lentils, Sesame, Soy cheese, Soy milk, Sunflower, Tofu, Walnuts


    Meat - Beef (occasionally), Chicken or Turkey (white meat), Duck, Eggs, Freshwater Fish, Seafood, Shrimp


    Herbs, Spices, Condiments - Brown Rice Syrup, Honey, Maple Syrup, Molasses, other sweeteners than White Sugar, Allspice, Almond Extract, Anise, Basil, Bay Leaf, Black Pepper, Caraway, Cardamom, Cayenne, Chamomile, Cinnamon, Cloves, Coriander, Coconut, Cottage Cheese, Cumin, Dill, Fennel, Garlic, Ghee, Ginger, Mustard, Nutmeg, Onion, Oregano, Parsley, Peppermint, Poppy Seeds, Rosemary, Sage, Spearmint, Spirulina, Tamarind, Tarragon, Thyme, Pickles, Salt, Seaweed, Soy Sauce, Turmeric, Vanilla


    Dairy - Buttermilk, Cow's Milk, Cheese, Goat's Milk, Goat Cheese, Yogurt. All is moderation.


    PITTA


    Balancing Foods


    Fruit - Apples, Avocado, Berries, Dates, Figs, Grapes, Mango, Melons, Pears, Pineapples, Plums, Pomegranate, Prunes, Raisins, Watermelon. Sweet fruits are balancing. Sour fruits are aggravating.


    Vegetables - Artichoke, asparagus, bell pepper, broccoli, brussels sprouts, cauliflower, cucumber, celery, green beans, leafy greens, mushrooms, okra, parsley, parsnip, peas, potatoes, squash, sprouts, zucchini. Sweet and bitter vegetables are balancing.


    Grains - Barley, Cooked Oats, Basmati Rice, White Rice, Wheat, Wheat Bran, Wheat Granola are balancing. Amaranth, Buckwheat, Millet, Oat granola, Quinoa, Brown Rice and Rye are aggravating. Legumes and Nuts - All beans except black and red lentils are balancing, such as adzuki beans, chickpeas, kidney beans, soy beans, split peas and tofu. Coconut, psyllium, pumpkin and sunflower are balancing. Almonds, Brazil Nuts, Cashews, Chia, Filberts, Flax, Macadamia Nuts, Peanuts, Pecans, Pine Nuts, Pistachios and Sesame are aggravating.


    Meat - Chicken white meat, turkey white meat, egg white, freshwater fish, shrimp (in moderation) are balancing. Beef, egg yolk, duck, lamb, pork, venison and seafood other than shrimp are imbalancing.


    Herbs, Spices and Condiments - Maple Syrup, Fruit Juice Concentrate, Barley Syrup, Brown Rice Syrup, and other sweeteners except for honey and molasses, Coconut, Coriander, Cumin, Dill Fennel, Ghee, Mint, Orange Peel, Peppermint, Saffron, Seaweed, Spearmint, Sprouts, Turmeric, Wintergreen are balancing. Chili peppers, Garlic, Ginger, Horseradish, Ketchup, Mustard, Lemon, Mayonnaise, Onions, Pickles, Salt, Sesame Seeds, Soy Sauce and Tamari are aggravating.


    Dairy - Butter (unsalted), Cottage Cheese, Mild Soft Cheeses, Ghee, Cow's Milk, Goats Milk are balancing. Salted butter, Buttermilk, Hard Cheese, Feta Cheese, Sour Cream and Yogurt are aggravating.






    KAPHA


    Balancing Foods


    Vegetables - Asparagus, Beets, Beet Greens, Bell Pepper, Broccoli, Brussels Sprouts, Cabbage, Carrots, Cauliflower, Celery, Eggplant, Garlic, Green Beans, Horseradish, Leafy Greens, Leeks, Lettuce, Mushrooms, Okra, Onions, Parsley, Peas, Peppers, Potatoes, Spinach, Sprouts, Turnips, Watercress. Raw, pungent and bitter vegetables are balancing. Sweet, juicy vegetables are aggravating.


    Grains - Amaranth, Barley, Buckwheat, Corn, Granola, Millet, Oats, Oat Bran, Quinoa, Basmati Rice, Rice Cakes, Rye and Wheat Bran are balancing. Cooked Oats, Brown or White Rice, and Wheat are imbalancing.


    Legumes and Nuts - Adzuki beans, Black-Eyed Peas, Chickpeas, Flaxseeds, Pumpkin Seeds, Sunflower Seeds, Lima Beans, Navy Beans, Pinto Beans, Red Lentils, Split Peas, White Beans are balancing. Almonds, Brazil Nuts, Cashew, Coconut, Macadamia Nuts, Peanuts, Pecans, Pine Nuts, Pistachios, Psyllium, Sesame, Black lentils, Mung Beans, KIdney Beans, Lentils, Soy Beans, Tempeh, Walnuts and Tofu are imbalancing.


    Meat - Chicken dark meat, Turkey dark meat, eggs are balancing. Beef, Duck, Freshwater Fish, Lamb, Pork, Seafood, Shrimp, and Venison are aggravating.


    Herbs, Spices and Condiments - allspice, Anise, Basil, Black Pepper, Caraway, Cardamom, Cayenne, Cinnamon, Cloves, Coriander, Cumin, Dill, Fenugreek, Garlic, Ginger, Horseradish, Mint, Mustard Seeds, Nutmeg, Onion, Oregano, Paprika, Parsley, Peppermint, Poppy Seeds, Rosemary, Sage, Spearmint, Star Anise, Tarragon, Thyme, Turmeric, Wintergreen are balancing.


    Dairy - Ghee, Goats Milk and Diluted Yogurt (diluted 1:4 yogurt:water) are balancing. Butter, Cheese, Buttermilk, Cow's Milk, Ice Cream, Sour Cream and Yogurt are aggravating.

    Admin
    Admin
    Admin

    Posts : 1690
    Points : 4742
    Reputation : 11
    Join date : 15/09/2010

    https://ayurvedamaruthuvam.forumta.net

    Back to top Go down

    Back to top


     
    Permissions in this forum:
    You cannot reply to topics in this forum